Peterselie is een kruid dat je bij alle gerechten kunt toevoegen.

De sterk kruidige, frisse en licht zoete smaak van peterselie is erg belangrijk in de Nederlandse keuken. Als vaste compagnon van de koningin der groenten, de asperge, maar ook in soepen, salades, sauzen en vleesgerechten. Ook in de Mediterrane keukens wordt peterselie erg gewaardeerd. Zo gebruiken de Italianen het graag in rijke tomatensauzen of bij meer delicate visgerechten. Ook in Griekenland is peterselie een belangrijk kruid en wordt het gebruikt in onder andere groenteschotels en salades.

Gebruik
Peterselie wordt vaak gebruikt bij soepen, sauzen, gerechten met vis of vlees, kruidenboter of salades.
Ook in Mediterraanse gerechten is peterselie vaak goed op zijn plek, denk bijvoorbeeld aan Italiaanse pastasauzen met tomaat en kaas, of Griekse groenteschotels met olijven en feta. Peterselie is heerlijk bij asperges, in dressings of in combinatie met kaas en eieren.

Het peterselieblad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Zo zou je een bosje peterselie in de bouillon kunnen doen en deze de 10 minuten laten meetrekken. Het is belangrijk het kruid niet te lang laten verhitten, dus voeg het pas tegen het einde van de bereiding toe. Of strooi voor het opdienen wat fijn gesneden peterselie toe aan de soep.

Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken. In het Midden Oosten eet men de bladeren als groente. De wortel wordt in soepen en stoofpotten gebruikt. Peterseliewortel heeft een pittige peterseliesmaak en kan als groente gekookt worden.